Proficiat Dr. Tessa De Vrieze!

Tuesday, September 29, 2020

Oud-student en docent van Oedema Tessa De Vrieze heeft 23 september 2020 met glans haar doctoraatsstudie verdedigd aan KU Leuven en UAntwerpen. Het hoofddoel van Tessa haar doctoraat was het onderzoeken van de effectiviteit van fluoroscopie-gestuurde manuele lymfedrainage ter behandeling van borstkanker-gerelateerd lymfoedeem. Promotoren waren Prof. Nele Devoogdt (KUL), Prof. Nick Gebruers (UA) en Prof. Ines Nevelsteen (KUL).

Tessa haar doctoraat bestaat uit maar liefst 9 studies die ze in een 30-minuten presentatie klaar en duidelijk heeft voorgesteld aan het publiek en de jury. De eerste 2 studies gaan over het effect van fluoroscopie-gestuurde manuele lymfedrainage. De resultaten tonen geen verschil in effect op armvolume tussen de fluoroscopie-gestuurde drainagetechnieken, traditionele technieken en placebo technieken. Naast de effectiviteitsstudie voerde Tessa 5 studies uit over evaluatiemethoden van borstkanker-gerelateerd lymfoedeem zoals o.a. verschillende volumetriemethoden, de Lymph-ICF-UL vragenlijst en MoistureMeterD. Tenslotte presenteerde Tessa ook de resultaten van 2 kosten-effectiviteitsstudies.

De juryleden hebben Tessa uitvoerig bevraagd naar de betekenis en impact van de resultaten van haar doctoraat. Tessa stond stevig in haar schoenen en heeft met zeer veel overtuiging en deskundigheid haar doctoraat verdedigd. De juryleden merkten terecht op dat het resultaat van de effectiviteitsstudie de klinische praktijk zal veranderen. Tessa verdedigde inderdaad dat op basis van de resultaten van dit project de rol van manuele lymfedrainage voor de behandeling van borstkanker-gerelateerd lymfoedeem in vraag moet gesteld worden. Het informeren van artsen, kinesitherapeuten maar ook de overheid (voor bv. aanpassen van de nomenclatuur) hierover zal een belangrijke opdracht worden de komende periode. Er werd ook opgemerkt dat de kosten voor een onderhoudsbehandeling zeer hoog zijn en nog steeds voor een groot deel gedragen worden door de patiënt zelf. Ook deze resultaten zullen bij de overheid bekend gemaakt worden en kunnen mogelijks helpen om de vraag naar terugbetaling van o.a. windelmateriaal voor patiënten sterker te maken.

Na deze verdediging was de jury unaniem dat Tessa een uitzonderlijk prestatie heeft neergezet met een doctoraat met zo veel studies die een belangrijke impact zullen hebben. Van harte proficiat Tessa!

 

We wensen Tessa heel veel succes met haar verdere carrière!

Het Oedema-team

U vindt een beschrijving van ons privacybeleid en het gebruik van cookies op deze pagina.

Ik accepteer