NIEUW MULTIDISCIPLINAIR ZORGPROGRAMMA VOOR PERSONEN MET LYMFOEDEEM

Friday, September 27, 2019

Sinds april 2018 is het centrum voor lymfoedeem van UZ Leuven door het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) aangesteld als erkenningscentrum voor lymfoedeem. Het centrum voor lymfoedeem biedt een multidisciplinair zorgprogramma aan voor personen met matig tot zwaar lymfoedeem (=conventie lymfoedeem). Zie ook: https://www.inami.fgov.be/nl/themas/kost-terugbetaling/ziekten/vaatstels....

De doelgroep van deze conventie zijn personen met primair (aangeboren) of secundair (verworven) matig tot ernstig lymfoedeem van arm(en), been/ benen, gelaat/ hals, de romp of de schaamstreek.

Het doel van het programma is niet alleen het oedeemvolume te verminderen, maar ook het functioneren te verbeteren, zijn/ haar specifieke doelen te vervullen, minder episodes van infecties te hebben en zijn/ haar vaardigheden met betrekking tot zelf-behandeling te verbeteren. Dit niet alleen onmiddellijk na de behandelingsperiode, maar ook op lange termijn.

In UZ Leuven campus Pellenberg doorloopt elke deelnemer een intensief multidisciplinair behandelprogramma gedurende 3 weken en minstens 5 uur behandeling per dag. De deelnemer krijgt dagelijks huidzorg (en indien nodig wondzorg), windeling en manuele lymfedrainage door de oedeemtherapeut en volgt bewegingstherapie in de nieuwe therapietoren. Daarnaast volgt de deelnemer informatiesessies over lymfoedeem, met o.a. richtlijnen over hoe zelf het oedeem onder controle te houden, over de rol van voeding en over verzorging van de huid. Daarnaast kan de deelnemer een individueel consult krijgen bij de sociaal assistent, psycholoog of diëtist.

Om een goed effect te behouden tijdens de onderhoudsbehandeling, wordt er nauw samengewerkt met de huiskinesitherapeut en huisarts, en indien nodig met de thuisverpleegkundige. Het verder te zetten behandelplan wordt telefonisch met hen besproken. De patiënt krijgt eveneens een schriftelijk verslag mee.

 

Contact:

lymfoedeem@uzleuven.be

Tel. 016 34 68 50

U vindt een beschrijving van ons privacybeleid en het gebruik van cookies op deze pagina.

Ik accepteer