Doctor An De Groef is born!

Monday, October 10, 2016

Oedema bestuurslid en docent An De Groef heeft op 8 september 2016 met glans haar doctoraatsstudie verdedigd aan de KU Leuven. De titel van haar doctoraat is ‘Upper limb dysfunctions after breast cancer treatment. Evaluation and treatment of myofascial dysfunctions’. Promotor was prof. dr. Marijke Van Kampen, co-promotoren waren prof. dr. Rose Christiaens en prof. dr. Nele Devoogdt.

Ze heeft eerst tijdens een overzichtelijke presentatie haar 6 studies voorgesteld. De eerste studie was een systematische literatuurstudie over de effectiviteit van postoperatieve kinesitherapie om pijn en beperkte ROM te behandelen, ontwikkeld na de behandeling van borstkanker. De volgende 3 studies gingen enerzijds over betrouwbaarheid van het evalueren van schouder ROM, positie en pijn, en anderzijds over betrouwbaarheid en validiteit van de MAP-BC. De MAP-BC is een zelf-ontworpen evaluatietool om myofasciale adhesies bij borstkanker patiënten te evalueren. De laatste 2 studies waren 2 RCTs over de effectiviteit van myofasciale technieken, additioneel aan standaard kinesitherapie, ter behandeling van pijn na borstkanker. In de eerste RCT werden de myofasciale technieken onmiddellijk postoperatief toegepast, in de tweede RCT werden ze bij borstkanker patiënten toegepast met pijn en adhesies op langere termijn na de behandeling van borstkanker.

Daarna werden diepgaande vragen gesteld door de verschillende leden van de doctoraatscommissie. Prof. dr. Jo Nijs, extern jurylid en hoogleraar aan VUB, mocht de spits afbijten. Vervolgens hebben prof. dr. Kaat De Sloovere, prof. dr. Caroline Weltens en prof. dr. Wim Danckaerts van KU Leuven An op de rooster gelegd. Of het nu over literatuur, methodologie, statistiek of klinische relevantie ging, An kon op elke vraag feilloos antwoorden.

Na de vragen kreeg An de toga voor gedoctoreerden om en werd een laudatio gehouden door prof. Van Kampen.

Na de indrukwekkende verdediging van An vond een aangename receptie en gezellig diner plaats in Leuven.

 

Proficiat An met het behalen van je doctoraat!

Het Oedema-team

 

Verslag: Nele Devoogdt

U vindt een beschrijving van ons privacybeleid en het gebruik van cookies op deze pagina.

Ik accepteer